Odlični rezultati Ekspobanke

Beograd, 3.04.2018. - Ekspobank a.d. Beograd je danas izdala saopštenje da je u 2017. godini ostvarila profit pre oporezivanja u iznosu od 15,5 miliona evra.

Ekspobank a.d. Beograd, u vlasništvu Ekspobank CZ a.s. iz Češke Republike, u prvoj godinu poslovanja u Srbiji je ostvarila ukupan prihod od 23,5 miliona evra. U 2017. godini Ekspobanka je plasirala 4,7 milijardi dinara (u poređenju sa 2016. godinom ostvaren je rast od 121,23%) uglavnom srednjim preduzećima orijentisanim na tržište Evropske Unije, Rusije i Češke.

Pozitivan finansijski rezultat Ekspobanke u 2017. godini je uspešno sproveden kroz organizacone promene, reviziju poslovne strategije, reogranizaciju mreže i proces rebrendiranja. Pozitivan trend je nastavljen u ovoj godini.

"Zahvaljujući implementaciji nove strategije, Ekspobanka je visoko kapitalizovana i visoko likvidna, pokazatelj adekvatnosti kapitala je unapređen i iznosi 31,4% a stopa problematičnih kredita opada i trenutno je 2,97%, regulatorni kapital je 22,62 miliona evra. Porast kreditiranja privrede, unapređenje ključnih pokazatelja poslovanja i neto kamatne marže uz smanjenje troškova kroz optimizaciju poslovnih procesa, omogućili su transformaciju banke koja je poslovala sa gubitkom u - profitablnu banku" izjavio je g. Borislav Strugarević, predsednik Izvršnog odbora Ekspobank a.d. Beograd.

 

 

Profil kompanije Ekspobank a.d. Beograd

Ekspobank a.d. Beograd je prisutna na srpskom tržištu od 1990.

Ekspobank CZ, većinski vlasnik Ekspobank a.d. Beograd je postala prva češka banka koja je ušla na srpsko tržište kupovinom Marfin Bank a.d. Beograd 28. februara 2017. godine. Banka posluje pod nazivom Ekspobank a.d. Beograd od juna 2017.

Ekspobank a.d. Beograd ima 7 filijala u 6 gradova (Beograd, Pančevo, Novi Sad, Šabac, Čačak, Niš) i 170 zaposlenih. Banka ima ukupnu aktivu od 126,6 miliona evra i kapital od 22,62 miliona evra, sa koeficijentom adekvatnosti kapitala od 31,04%.